A “fenevad bélyege”, vagy csak gyerekjelölés?

Főoldal
HVG.HU \
 Durva iskolaköpeny-rendelet: chippel követik le a gyerekeket Bahiában
http://hvg.hu/divat_design/20121126_Durva_iskolakopenyszigor_chippel_kovetik_#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2012_11_26&type-id=HvgDaily&user-id=BCD9E2BC&utm_content=normal
Nekem erről egy nagyon személyes véleményem van, amit előbb-utóbb részletesen kifejtek ez úton. Addig is mondom, hogy ez a módszer – a chipkártya – gyerekes és kisszerű megoldás lenne azoknak az embereknek a megjelölésére, akik a Jelenések könyvének alább idézett szakaszában említtetnek. Hiszen ezt a jelet akármikor le lehet vetni/venni, és – nem viccelek – de üzleti tétel is lehet. Aki ezt a jelölést (kézre és homlokra) szeretné széles körben alkalmazni, ugyancsak fel kell(ene) kötni a …. az emberi találékonyság, a kibújó trükközés és egyéb módozatok okán. Tehát ennél jobbat kell lelni. Van is, csak ennek kifejtésére nem elég egy kis szösszenet.(Dénes Ottó)
2012. november 26.,Szerző: hvg.hu
Címkék: Texas; Brazília; iskolaköpeny; Bahia;
kinyomtatomKinyomtatomElkldmElküldöm Twitter
Brazíliában chipet varrtak 20 ezer iskolás egyenruhájába, hogy megakadályozzák az iskolakerülést. Texas államban is elterjedt a gyakorlat, egyes nebulók próbálnak ellenállni.
Radio Frequency Identification Device (rádiófrekvenciás azonosító eszköz), ez annak az olcsó chipnek a neve, amit a Brazíliai Bahia államában beültettek a nebulók iskolaköpenyébe. A szerkezet az iskolakapunál azonosítja a gyermeket, és ha húsz perccel a becsöngetés után nem érkezik meg, akkor a szülők telefonjára sms-jelentés érkezik. A négy és tizennégy év közötti iskolásoknak kötelezővé tennék a következő évtől a chipet. Nem ez az első próbálkozás az iskolakerülés megakadályozására: Kalifornia államban 2005-ben is próbálkoztak hasonlóval, de akkor az emberi jogi szervezetek és a szülők tiltakozására megbukott a kezdeményezés: mert sérti a gyerekek privátszféráját - írja a welt.de.

RFID-chippel követik a gyerekeket
Fotó: AFP / Rolf Vennenbernd
Ettől függetlenül más államokban használják a chipet, Texasban viszont nem a köpenybe varrják, hanem egy kártyába ültetik, amin rajta van az iskolás egészségbiztosítási száma is. Az iskolakerülést ott azonban nem csupán a gyermekek érdekében akarják megakadályozni: az intézmények ugyanis az iskolások száma szerint kapják a pénzt, az állam azonban csak akkor hajlandó fizetni, ha a gyerek tényleg be is jár. Ha 180 tanítási napból kilenc vagy több napot hiányzik a diák, az után 5% kevesebb állami támogatást kap az iskola.
Most az egyik texasi diáklány ellenszegült, és vallási meggyőződésére hivatkozva utasítja el az RFID-chip hordását. A Jelenések könyvének 13. részét választotta érveléséhez, miszerint:
Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezükre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma. Itt van a bölcsesség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.
Ezek szerint a kártya egy ördögi szimbólum. A diáklányt, mivel nem hajlandó magánál tartani a kártyát, eltiltották az iskolából.
kinyomtatomKinyomtatomElkldmElküldöm
















Címkék: , , ,